După ani de căutări, de eșecuri și speranțe răsfrânte, FC Bacău a ajuns în finala barajului de promovare în Liga a 2-a.
O promovare ar însemna mai mult decât un salt de nivel. Ar însemna un boost de speranță pentru un oraș care, timp de decenii, a respirat fotbal.
FCM Bacău a căzut în 2006. Aerostar s-a stins din Liga 2 acum patru ani
Calificarea a venit fără joc. Sporting Liești, adversara din semifinale, a fost exclusă de FRF pentru neîndeplinirea criteriilor de licențiere.
Orașul nu a mai avut o echipă în eșalonul secund din 2021, când Aerostar Bacău a retrogradat.
În patru ani, fotbalul local a fost ținut în viață de nostalgie, în ciuda dificultăților financiare. La început de vară, FC Bacău se va afla la un pas de a rescrie istoria.
Bacău obișnuia să fie un nume de referință
O istorie bogată, care pornește din 1950, odată cu nașterea FCM Bacău. În 1969, băcăuanii ajungeau în sferturile Cupei Orașelor Târguri, după ce eliminau echipe din Malta, Norvegia și Scoția. Doar Arsenal le-a oprit visul european.
Doi ani mai târziu, în sezonul 1972-1973, echipa termina pe locul 4 în Divizia A. Era o vreme când Dinamo, Steaua sau Craiova priveau cu seriozitate deplasările spre Bacău.
Anii ’90 au fost ultima mare epocă. Susținută de primarul Dumitru Sechelariu, echipa a câștigat Cupa Ligii în 1998 și a atins finala Cupei României în 1991. Stadionul devenise o cetate, iar tribunele vibrau. Apoi, a urmat tăcerea.
În 2014, FCM Bacău s-a desființat. Orașul a pierdut o parte din identitate. Stadionul ce își face veacul lângă spitale a devenit o adevărată ruină, pe care astăzi gospodarii își pasc vacile și oamenii străzii își găsesc adăpost.