Într-o locație de pe Calea Giulești, la doar câteva sute de metri distanță de arena Rapidului, are loc în aceste zile Campionat Național de Mici, dedicat celui mai iubit fel de mâncare de către microbiștii români, un simbol al relaxării de Ziua Internațională a Muncii. Evenimentul a fost gândit și organizat de antreprenorul Cosmin Bujdei, care a vorbit despre legătura strânsă dintre fotbal și mici. Printre participanții care fac grătarele să sfârâie se găsesc unii dintre cei mai buni producători din România, doi dintre ei fiind supranumiți "Messi al Micilor" sau "Șeicul Micilor"

Câștigătorul Campionatului Național de Mici va primi o tonă de cărbune

"Micul este un produs marginalizat în tot ceea ce privește zona de street food, iar eu am creat o mișcare care se numește #MakeMiciGreatAgain, care să arate că micul este un produs cool. Micul trebuie să fie la locul de onoare, pentru că este un produs al nostru, e simbolul nostru național, nu există grătar fără mic. Vrem să fie un fenomen, să avem aici cei mai buni producători și operatori de mici din România, care să se întreacă în mai multe probe la Campionatul Național de Mici. Vom avea două categorii, inclusiv pentru profesioniști.  

Avem diverse provocări, precum cine mănâncă cel mai repede un mic picant, cine bea cel mai repede un pahar de bere, o să facem 100 de mici viteză. Pentru locul 1 avem o tonă de cărbuni. Pentru locul 2 avem 500 de kilograme de muștar. Pentru locul 3 avem greutatea căpitanului în bere. 

Vor să organizeze evenimentul pe un stadion de fotbal

Fotbalul, de o parte, și mici și berea, pe de alta, fac o echipă foarte bună. După echipa națională, micii ne unesc la fel de bine. Este rivalitate mare, la fel ca în fotbal. Fiecare ține cu producătorul lui preferat, fiecare are un mic preferat, o carmangerie preferată. 

Suntem aproape de stadionul Rapidului. Dacă oprește autocarul Rapidului, dacă simt mirosul, îi servim, bineînțeles. Noi, la Campionatul Național de Mici, ținem cu toate echipele din România, suntem pregătiți și pentru grupuri mari. Ne-am gândit să facem evenimentul, în anii viitori, pe un stadion de fotbal, avem în plan și asta. Avem în plan să facem niște 'amicale' prin țară, să adunăm cei mai buni producători din diverse zone.  

Cu vizitatorii din cele patru zile cred că umplem Arena Națională. Eu cred că avem șanse să ducem spre 50-60.000 de oameni. Am văzut că în campionatele străine se premiază cel mai bun jucător al meciului cu niște cartoane de ouă, cu un miel sau brânzeturi. Ar fi o ideea și pentru Liga 1, să se dea o roabă de mici pentru cel mai bun jucător al meciului. Am și făcut un video cu o roabă de mici, s-a viralizat, a ajuns la câteva milioane de vizualizări. 

"Domnul Mititelu are nume predestinat, dar îi sare repede muștarul"

Ce patron din fotbal cred că s-ar pricepe cel mai bine la făcut mici? Domnul Mititelu are într-adevăr și numele predestinat. Dar cred că ai nevoie de răbdare și domnul Mititelu e cam arțăgos uneori. Îi sare muștarul, domnul Mititelu căruia îi sare muștarul.

Domnul Becali e mai mult cu partea de oi și de brânză, doar să facem niște mici de oaie. Probabil că domnul Becali ar putea să scaleze foarte repede, că are logistica necesară și capitalul necesar.

Din punct de vedere al managementului, cred că domnul Șucu e potrivit. A intrat ușor timid în fotbal, dar s-a extins. Cred că domnul Șucu ar putea face o partidă frumoasă, să extindă micii la nivel internațional", a declarat Cosmin Bujdei pentru Pro TV Sport.